Onderscheid jezelf

Natuurlijk, je vond er wat van. Dat Bavaria de eer werd toebedacht dit jaar het beste bier van Nederland te zijn: het pils van de familiebrouwer uit Lieshout, dat onlangs de Mitra Award in de wacht sleepte. Een bier voor de goede momenten van het leven, waar mensen met elkaar en met plezier graag nog een glas van drinken, en nog een. Wees eerlijk: dat is toch waar je van droomt als brouwer. Ben je afgunstig of kijk je op een andere manier naar het nieuws: wat kan ik hiermee als brouwer, wat leer ik hiervan?

Je bent een van de velen: jij en nog 925 anderen. Ondernemers in smaak maar vooral beleving. Want het bier dat je brouwt, is zoveel meer dan een koolzuurhoudend, alcoholisch drankje in een glas. Allicht brouw jij in eigen ketels en vind je het jouwe van al die ‘brouwers’ die hun bier elders laten brouwen. Misschien daar zelf aan de kuip, met een goed eigen recept. Of godbetert alleen met een ‘wild’ idee en een geinig etiket, maar zonder enig financieel risico. ‘Warme’ brouwers en gypsy brewers: het aantal bedraagt op het moment in Nederland 926.

Hoe onderscheid je jezelf als brouwer anno 2024?

Je prioriteit is natuurlijk om bieren te brouwen die jullie fans graag drinken. En in je directe omgeving consumenten om te turnen tot bierliefhebbers. Die jullie merk een warm hart toedragen, door ze bij je brouwerij te betrekken. Je runt of denkt na over een eigen brewpub. Of zoekt wegen voor afzet in de lokale horeca, bij slijters of de supermarkt. Dat doe je met hard werken en toewijding, op een kostenefficiënte manier.

En of dat allemaal niet al ingewikkeld genoeg is, zijn er ook nog heel wat uitdagingen van buitenaf die je het hoofd moet bieden. Hoe gaat het met de terugbetaling van de corona-steun? Heb je je weg gevonden in al het gedoe met het statiegeld, de accijns en de andere regeldruk die je voelt van onze overheid? Een brouwerij bestieren is geen ponykamp, je moet het echt willen. Meer dan ooit.

Ondernemerschap en ambacht

Om langs al deze klippen te navigeren is stuurmanskunst nodig: ondernemerschap. En het veronderstelt dat je je vak als brouwer op hoog niveau onder de knie hebt. Zodat de kwaliteit van jouw product boven elke twijfel verheven is: bier dat mensen graag drinken. Met plezier en zonder zorgen. Wat cafés, slijters en supermarkten kunnen verkopen, omdat consumenten het nog eens willen.

Om je als brouwerij te onderscheiden heb je veel meer nodig dan alleen een award. Het begint met bier dat op alle mogelijk manieren aan hoge kwaliteitsstandaarden voldoet. Maar dat zou eigenlijk een no-brainer moeten zijn voor al die 926 brouwerijen in Nederlands, vind je niet?

Je onderscheidt jezelf niet als je de basis niet op orde hebt: alle processen en factoren die bepalen dat liefhebbers en afnemers uiteindelijk aan jouw bier plezier beleven. (Op een positieve manier in ieder geval.) Kwaliteitsmanagement is het fundament voor onderscheidend vermogen voor elke brouwerij. Liefst niet als extra werk, maar ingebed in de dagelijkse gang van zaken van jullie brouwerij. Net zo vanzelfsprekend als tanden poetsen.

Kwaliteit zonder zorgen

Ben je op zoek naar een praktische en kostenefficiënte manier om in jullie brouwerij werk te maken van kwaliteit? Volg dan dit blog. We nemen je mee in slimmere manieren om je core-business onder controle te krijgen: bieren brouwen van het technisch en kwalitatief hoogste niveau. Maar wel zodanig dat je niet werk hoeft te maken van het werk. Omdat de drive van elke craft-brouwer is om bier altijd net weer een beetje beter te maken. Ideeën voor een duurzame oplossing voor maximale kwaliteit van je manier van werken en het bier dat je brouwt. Met minimale kopzorgen tegen een faire prijs.

Quality is a craft you can master: ontdek Beer-o-Meter, brouw-kwaliteit onder controle