Dit is het ‘geheim’ van een succesvolle brouwerij

Ik spreek regelmatig onafhankelijke brouwers in Nederland. Ik haal veel uit die uitwisseling en soms ben ik verrast. Zo vertelde een van de oprichters van een stevig gegroeide MKB-brouwerij in het midden van het land me laatst dat ze regelmatig wordt benaderd door bevlogen mensen die óók een brouwerij willen. Uiteraard met de verwachting dat zo’n gevestigde brouwer met uitstekende reputatie en veel onderscheidingen aan de muur, hen inwijdt in het geheim: hoe run je een succesvolle brouwerij? Dit soort vragen beantwoordt ze steevast met een wedervraag: waarom wil je dat, een eigen brouwerij?

De vraag blijkt keer op keer te verrassen. En niet zelden ook disruptief. Natuurlijk, iedereen heeft recht op zijn of haar droom. Maar om als onafhankelijke brouwer in Nederland kans van slagen te hebben, is een doordacht antwoord van cruciaal belang. Zéker als je die brouwerij wilt om te voorzien in de middelen voor jouw bestaan en dat van je gezin.

Bedenk iets beters!

Wat voeg jij toe aan het toch al overbevolkte landschap van MKB-brouwerijen in Nederland? Zitten bierliefhebbers te wachten op de zoveelste kleine maker van bieren die hij of zij graag drinkt? Waarom blijf je dan niet lekker hobby-brouwen? Dan kun je je creativiteit ongeremd botvieren en hoef je je van niks en niemand iets aan te trekken. Als je beroepsbrouwer wilt worden, moet je echt iets beters bedenken. En bovenal: neem in vredesnaam bierliefhebbers serieus! De mensen die jouw bier moeten willen kopen.

Als ik om me heen kijk in het landschap van onafhankelijke Nederlandse brouwers, moet ik vaak denken aan deze vergelijking: we gaan een flink eind wandelen maar checken niet eerst of de veters van onze wandelschoenen goed zijn gestrikt. Thiol of fancy hop uit Nieuw-Zeeland: leuke gimmicks. Mooie blikken met kek artwork, best leuk. Geinige merch. En liefst komt het allemaal ook nog sustainable tot stand. Schuilt hierin het ‘geheim’ van een succesvolle brouwerij?

Ik denk van niet. Omdat dat geheim ligt besloten in het antwoord op een andere vraag. Hoe zit het met de kwaliteit van wat je ons wilt verkopen?

Verwachtingen waarmaken

Je kunt er niet omheen: als je succes wilt hebben als brouwer, moet je kwaliteit op orde hebben. Dat betekent: van alles wat je afvult in die mooi vormgegeven cans, kunnen liefhebbers altijd en overal zorgeloos genieten. Dat betekent: de geur en smaak van je bier zijn top notch. Iedere batch maakt het de verwachting waar die bierdrinkers stellen aan jou en je creatie. Jouw prijs is hoger dan die van de ‘supermarktbrouwer’: daar moet je ook iets tegenover stellen.

Kwaliteit bieden en waarborgen heeft ermee te maken dat je precies weet wat je doet. En niet een keer, maar altijd. Bij alles wat er in jouw brouwerij gebeurt. Van de samenstelling van het water waarmee je brouwt, spoelt en schoonmaakt. Tot het bier dat je hebt afgevuld om verkocht te laten worden. En alle fases van het brouwproces daar tussenin.

Alleen jammer dat al die dingen die je moet doen om qua kwaliteit steeds vinger aan de pols te houden, precies zo zijn als al die vakken waar je vroeger op school zo’n hekel aan had. Omdat het ‘stom’ repetitief werk is en jouw sterk ontwikkelde creatieve ader voor geen meter kietelt.

Kwaliteit is niet sexy

Kwaliteitscontrole is niet sexy. Maar je kunt niet zonder. Tenminste, als je van je eigen bier een professioneel succes wilt maken. Gedegen kwaliteitsanalyse is hetzelfde als de veters van je wandelschoenen eerst goed strikken voordat je op pad gaat. Het voorkomt dat je onderweg onderuit gaat.

Misschien was je op school wel een zogenaamd ‘luie’ leerling. Die altijd op zoek was naar manieren om met minimale inspanning optimaal resultaat te boeken. Dan heb je vast geleerd dat je eigenlijk niet lui was, maar efficiënt. Voor ‘stomme’ dingen vond je slimme oplossingen.

Slimme oplossing voor ‘stom’ werk

Wist je dat er voor kwaliteitsanalyse in je brouwerij ook een slimme oplossing is voor al dat ‘stomme’ werk dat erbij komt kijken? Dat je allerlei tests kunt uitvoeren die van belang zijn bij brouwen, van laboratorium-standaard op een eenvoudige manier. Waarbij je snel resultaat krijgt en verspilling van je bier echt tot het minimum beperkt. Die bovendien alle testresultaten voor jou opslaat in een app op je telefoon. Te   koppelen met alle gangbare brouwerij-software, beschikbaar voor een faire prijs. Het geheim van een succesvolle brouwerij ligt hierin besloten: bier van constante, onberispelijke kwaliteit.

Quality is a craft you can master: ontdek Beer-o-Meter, brouw-kwaliteit onder controle